energy corner

Geotèrmia

L'eslcafor de la terra. Sabem que el sol escalfa la terra de manera regular i constant i que, a partir de dos metres de profunditat, la terra és una acumulador natural d'energia de la qual podem disposar de manera gairebé il·limitada.

El sól és entorn dels 12º o 15ºC de temperatura. Amb un projecte i un espai adequat podem aconseguir una font d'energia contínua a una temperatura constant durant tot l'any, durant 24 hores al dia.

Per exemple, l'hivern no necessitem calor per a escalfar l'aire fins a 22ºC, tot i que a l'exterior pugui estar a 0ºC. El salt tèrmic és de 22ºC. Si "connectem" l'escalfor de la terra a la nostra vivenda, ja tenim 15ºC dels 22ºC que cerquem. D'aquesta manera, només necessitem consumir energia per aconsseguir els 7ºC que ens calen (de 15 a 22). Aquesta és l'essència de la geotèmia.

L'estiu necessitem rebaixar la temperatura de l'aire de la nostra vivenda de 30ºC fins a 26ºC. "Connectant" la nostra vivenda a la terra (que és a 15ºC) podem aconsseguir la temperatura de confort sense haver d'afegir energia addicional. Si les condicions exteriors fossin extremes o simplement cerquéssim una resposta més ràpida, podem fer servir l'energia addicional sense problema, i sempre seria molt menor que si haguéssim de refredar directament l'aire exterior.

De tot això se n'encarrega un aparell que anomenem bomba de calor geotèrmica, que té el mateix funcionament que el motor dels firgorífics convencionals, és a dir, extreu la calor/el fred d'un lloc per deixar-los a un altre lloc. En geotèrmia, el lloc que volem tractar és casa nostra, i "l'altre lloc" al qual alliberarem l'energia que no necessitem és la terra (que té una capacitat infinita per a donar o rebre la calor i el fred de la nostra bomba tèrmica).

|
Geotèrmia

Components

Sonda geotèrmica

Sonda geotèrmica

Una sonda geotèrmica és un tub doble amb un disseny molt especial que baixa a l'interior de la terra ple d'aigua amb antincongelant. Quan ha aconseguit la temperatura que desitgem, retorna l'aigua a la temperatura adequada per tal que la bomba de calor geotèrmica faci la seva funció.

Com sabem quan ha arribat a la temperatura desitjada? L'empresa que fa els sondejos ens ofereix el que anomenem un TRT (test de resposta tèrmica). Amb les dades que hem donat podem calcular la nostra instal·lació amb la fiabilitat que dóna el comportament tèrmic de la terra. Això si, per cada metre de profunditat aquesta empresa pot cobrar 40€, i és ben normal dedicar una o dos sondes de 100m en una instal·lació geotèrmica d'una vivenda unifamiliar.

Bomba de calor geotèrmia

Bomba de calor geotèrmica

És un aparell del tamany d'un frigorífic petit que dóna calor o fred a l'aigua en funció de les necessitats de l'usuari.

Resta de la instal·lació

Com en qualsevol instalació de calefacció o de refrigeració convencional.